Op zaterdag 24 oktober barstte om 19.00 uur een literair feest van jewelste los, in de Oude Hortus. Tijdens het uitverkochte festival Mooie Woorden in de Hortus brachten we ons publiek literaire voordrachten, interviews en toffe muziek op een bijzondere locatie.

We selecteerden een rits bijzondere namen. Dit waren de auteurs en muzikanten die van Mooie Woorden in de Hortus een feestje hebben gemaakt!

Literatuur

portret_bruinja_2Tsead Bruinja

Tsead Bruinja (1974) stelt bloemlezingen samen, recenseert, presenteert, interviewt en treedt op in binnen en buitenland (zoals bijvoorbeeld Nicaragua en Zimbabwe). Hij debuteerde in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood. Zijn Nederlandstalige debuut Dat het zo hoorde werd gepubliceerd in 2003 en het jaar daarop genomineerd voor de Jo Peters PoëziePrijs. In 2012 werd hij genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Dit jaar kwam het prachtige Binnenwereld, Buitenwijk uit. Je snapt dat we in onze handjes knijpen dat Tsead er bij is in de Hortus!

 

 

Fleur van GFleur van Greuningen

Fleur van Greuningen (1987) is beeldend kunstenaar en schrijfster. Ze studeerde Beeld & Taal aan de Rietveld Academie. Haar thesis draagt de gevleugelde naam ‘De knetter in het destillaat van mijn ontmoetingen’. Ze publiceerde onder andere in De Gids en De Optimist. Fleur nam in 2013 deel aan de schrijversresidentie van DeBuren in Parijs.

 

 

 

Ingmar HIngmar Heytze

De voormalig stadsdichter van Utrecht mocht uiteraard niet ontbreken op Mooie Woorden in de Hortus. Ingmar Heytze (1970, Utrecht) is dichter, schrijver, columnist, performer en presentator. Hij schreef meer dan dertien dichtbundels, waarvan de meest recente – De man die ophield te bestaan – begin dit jaar verscheen. Hij trad op tijdens festivals als Crossing Border, Lowlands, Dichter aan Huis, het Tuinfeest, Poëzie in Carré 2006 en de Nacht van de Poëzie, waarvoor hij in 2010 en 2011 de programmering en co-presentatie verzorgde. In 2008 ontving hij de C.C.S. Croneprijs.

 

 

 

Philip HPhilip Huff

Philip Huff (1984) studeerde filosofie en geschiedenis in Amsterdam. Hij publiceerde in De Gids, Hollands Maandblad en Hollands Diep. Zijn debuut Dagen van gras verscheen in 2009. Huffs tweede roman Niemand in de stad volgde in 2012. De productieve schrijver breide in 2013 en 2014 wederom zijn bibliografie uit met respectievelijk Goed om hier te zijn en Boek van de doden. Eind oktober verschijnt zijn nieuwe roman. Tijdens Mooie Woorden in de Hortus ging hij in gesprek met Carine van Santen.

 

 

Carine van SantenCarine van Santen

Carine van Santen is werkzaam voor de NTR. Ze is redacteur en regisseur bij het radio 1 programma Kunststof. Verder maakte ze een aantal radiodocumentaires voor NPODoc, deed ze research voor het televisieprogramma Benali Boekt en werkt ze jaarlijks mee aan de Boekenquiz (NPO2). Daarnaast verzorgt ze geregeld interviews radio/televisie voor De Utrechtse Internet Courant. 24 oktober ging ze in gesprek met Philip Huff in de Oude Hortus

 

 

 

Jaap RJaap Robben

Jaap Robben (1984) is schrijver, dichter en theatermaker. Hij maakte samen met illustrator Benjamin Leroy de jeugdboeken De Zuurtjes, Zullen we een bos beginnen? (shortlist Gouden Uil) en Als iemand ooit mijn botjes vindt. Birk, zijn debuutroman voor volwassenen verscheen in 2014. Hiervoor ontving Robben de Nederlandse Boekhandels Prijs (2014) en de Dioraphte Literatour Prijs (2015). Inmiddels zijn er al meer dan 21.000 exemplaren van Birk verkocht en tekende regisseur Marinus Groothof voor de verfilming van het boek. Tijdens Mooie Woorden in de Hortus ging hij in gesprek met Arts & Lentes.

 

 

 

Arts en Lentes

Dit Nijmeegse duo vond elkaar in de universiteitsbanken. Inmiddels zijn beide afgestudeerd en druk aan het schrijven en maken. Ze interviewden onder meer Thomas Verbogt, Ted van Lieshout, Philip Huff, Thomas Heerma van Voss, Joost de Vries, Herman Koch en Hanna Bervoets. Zelf organiseren zij het jaarlijkse festival Boek op de Bank. In de Oude Hortus vroegen zij Jaap Robben het hemd van het lijf.

 

 

 

Lize SpitLize S

De Vlaamse Lize Spit (1988) woont in Brussel en schrijft scenario’s, proza en poëzie. Ze werkt aan haar eerste roman en dichtbundel. Ze publiceerde in meerdere literaire tijdschriften, waaronder Das Magazin. Ook nam zij deel aan de schrijversresidentie van DeBuren in Parijs. In 2013 won Lize de schrijfwedstrijd Write Now! In de Hortus las zij voor uit haar keiharde, inmiddels 40.000 keer verkochte, debuutroman ‘Het Smelt’.

 

 

 


Muziek

BrandwerkBrandwerk

Brandwerk is een hiphop collectief uit Dordrecht. Ze staan bekend om hun energieke meeslepende live shows en weten er telkens weer een feestje van te maken. Ze stonden o.a in de finale van de Grote Prijs van Nederland en hebben meerdere keren het voorprogramma verzorgd van Great Minds. Hun debuutalbum ‘Water Voor De Oogst’ komt uit in het voorjaar van 2015!

 

 

 

Case MCase Mayfield

3FM: “Hij heet eigenlijk gewoon Kees en komt uit Nederland, maar Case Mayfield klinkt mooier. En mooi klinken, dat is precies het doel met de ingetogen liedjes die deze nog jonge singer-songwriter maakt. Na drie EP’s in eigen beheer, die hij via internet aanbood, heeft Case Mayfield voor zijn debuutalbum The Many Coloured Beast een deal gesloten bij platenlabel PIAS.”

Dat debuut ligt inmiddels al even achter hem: binnenkort komt Case’ nieuwe album ‘Egomaniac’ uit. In de Hortus geeft hij ons een akoestisch voorproefje.

 


Mooie Woorden in de Hortus werd financieel ondersteund door:

 

PrintLogoKFHEIN