Mooie Woorden is een Utrechtse organisatie met hart voor literatuur. We zijn een jonge groep culturele ondernemers met een groot hart voor literatuur We organiseren literaire evenementen waarbij we vers talent een podium bieden. Graag willen we ons inzetten om de mooie woorden van talent te promoten: debuterende schrijvers op het gebied van literatuur en poëzie, maar ook woordkunstenaars die de grenzen met andere disciplines opzoeken en deze grenzen willen overschrijden.

We hopen door literair talent te programmeren hun naamsbekendheid en podiumervaring te vergroten. We helpen talent op weg door ze te verbinden aan oude rotten in het vak, een concrete opdracht mee te geven of door ze te koppelen aan ander vers talent, al dan niet in een andere discipline.

Mooie Woorden bestaat al een aantal jaar en heeft in deze tijd een flinke achterban gekregen. We geloven dat dat komt omdat we een frisse wind zijn: met onze fijne, toegankelijke programma’s stoffen we het  imago van literatuur af. Iedereen die graag naar mooie woorden luistert is welkom. Zo bereiken we niet alleen degenen wiens hart al gestolen is door literatuur, maar brengen we ook nieuwkomers in contact met woordkunst. Met het laidback gevoel van onze programma’s en de zoete woorden van onze voordragers hopen we ze te verleiden om de kunstdiscipline literatuur te onderzoeken.

Mooie Woorden in Hofman
Sinds januari 2014 organiseert Mooie Woorden in samenwerking met Café Hofman Mooie Woorden in Hofman. Om de twee maanden presenteren we op zondagmiddag tussen 15u en 17u vers literair talent in combinatie met fijne laidback zondagmiddag muziek. Waar mogelijk koppelen we talenten (interdisciplinair) aan elkaar en zorgen we dat ze samen iets moois neerzetten.

website-webMooie Woorden Festival
Eens per jaar verzorgen we een festivalavond op een bijzondere locatie in de stad Utrecht. Hier bieden we een programma aan dat zowel literatuur als muziek bevat, met een mix van debuterend en gevestigd talent. Door het plaats te laten vinden op een ongewone plek brengen we onverwacht, nieuw publiek in aanraking met literatuur.

Bijvoorbeeld: op 24 oktober 2015 organiseerde Mooie Woorden in samenwerking met het Universiteitsmuseum het festival Mooie Woorden in de Hortus. Tussen de bloemen, planten en vijvers in de Hortus kassen presenteerden we een combinatie van debuterend en gevestigd literair talent. Uiteraard zorgden we ook voor een te gekke muzikale omlijsting. Benieuwd naar hoe het was? Ga naar onze Festivalpagina.

Geschiedenis
In het verleden was Mooie Woorden actief onder de paraplu van van Stichting Utrechts Boekenfeest.Waar het festival in de begindagen van Stichting Utrechts Boekenfeest vooral een ‘literaire uitmarkt’ was, waar literaire organisaties en artiesten zich konden presenteren, heeft het festival zich gedurende de jaren tot een evenement met een eigen programmering en een unieke mix van beginnende en gevestigde artiesten.

Het voorlaatste grotere evenement was een festival in het voorjaar van 2013. Tijdens dit festival was er op de eerste dag een gratis festival in de Intratuin in Utrecht Overvecht. Zowel onze achterban als de nietsvermoedende tuincentrum klant werd hier verrast met een mooi en gevarieerd literair programma. De tweede festivaldag was onze betaalde literaire middag in Aluin. Het programma was opgebouwd rondom de schrijver en zijn (literaire) held.

Eerder betraden onder meer Hanneke Hendrix, Elfie Tromp, Daniël Vis, Dennis Gaens, P.F. Thomése, Daan Doesborgh, Clean Pete, Henk van Straten, Joubert Pignon, Peter Zantingh, Roman Helinski, Martijn Neggers, Roos van Rijswijk, Arts en Lentes, Our Minor Fall, Eva Meijer, Marijn Sikken, Coen Cornelis, Willem Claassen, Meindert Talma, Ronald Giphart, Joost Zwagerman, Maurits de Bruijn en Mevrouw Tamara al ons podium.

Logo Mooie Woorden